X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

JOP; Jongeren Ontmoeting Plek

Wim Sonneveld zong er al over, in zijn lied “het dorp”:
De dorpsjeugd klit wat bij elkaar
In minirok en beatle-haar
En joelt wat mee met beat-muziek
Ik weet wel het is hun goeie recht
De nieuwe tijd, net wat u zegt
Maar het maakt me wat melancholiek
Ik heb hun vaders nog gekend
Ze kochten zoethout voor een cent.


Aan de basis is de jeugd weinig veranderd. Het klitten van toen noemen we nu hangen of chillen. De beatmuziek van toen heet nu dance hip-hop of rap. Wat er wel veranderde is de perceptie van de hangende jeugd. “Ze” maken meer lawaai, roken en drinken op hun hangplekken. Ook wordt sneller geklaagd, over “de jeugd” in combinatie met overlast.

Als gemeente, wijkbestuur of omwonenden kun je er wat mee doen en sturen. Creëer een eigen plek voor zulke groepen. Dat kan zijn een skatebaan, een freerun park of een hangplek.

Zo’n hangplek en de gebruikers daarvan wordt vaak geassocieerd met overlast, lawaai en rondslingerend afval. Toch zijn we het allemaal met elkaar eens dat jongeren in de middelbare school leeftijd een plek moeten hebben waar ze samen kunnen komen. Zeker voor de oudere is een speelplaats met schommels en de obligatoire wipkip niet meer voldoende. Daarom gaat zo’n groep vaak op zoek naar een andere locatie waar ze samenkomen, bijvoorbeeld een parkje, een beschutte plek als een tunnel of bij winkelcentrum.

Je kunt als gemeente pro-actief zijn en zelf met een oplossing komen of de burgers vragen mee te denken in een oplossing. Er zijn zoals altijd meerdere wegen die naar een oplossing leiden, 1 daarvan is de Jongeren Ontmoeting Plek. Vaak afgekort als JOP.
Door de groep niet op te jagen maar een eigen plek te geven verplaats je “ongewenst gedrag” naar een locatie waar de impact minder is en er een stukje zelf redzaamheid voor de gebruikers moet zijn. Op een plek die voor beide partijen, jeugd en klagers acceptabel kan zijn met een inrichting die bestand is tegen verveling. Bescherming biedt tegen weer en eenvoudige op te ruimen valt.

Het moet een plek worden waar de jongeren hun eigen ruimte hebben en identiteit verder kunnen ontwikkelen. Basis zaken op zo’n locatie zijn vaak een onderkomen, afvalbakken verlichting en dat alles op een stuk verharding.

Wat kunnen wij als WiReZo hierin betekenen?

Naast het leveren en monteren van een onderkomen, de afvalbakken en eventueel zelfs verlichting kunnen wij dit soort projecten ook in regie voor u uitvoeren.

Neem contact op met onze afdeling verkoop voor alle informatie en een vrijblijvend advies.
 


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies